Centralele termice pe gaz se potrivesc atât în apartament, cât și la casă, spre deosebire de centralele termice cu combustibil solid, deoarece nu ocupă foarte mult spațiu. De asemenea, sunt mult mai ușor de folosit, având un mod de funcționare intuitiv, iar mentenanța acestora este mult mai ușoară decât a altor tipuri de centrale. 

Centrale termice cu condensare și centrale termice fara condensare

Centralele termice pe gaz se împart în două categorii, în funcție de tehnologia folosită: centrale termice gaz convenționale și centrale termice gaz în condensare. Principala diferența dintre cele două tipuri este gradul de de eficiență al fiecăruia. O centrală pe gaz convențională va avea un randament de aproximativ 90%, în timp ce o centrală pe gaz în condensare este capabilă să atingă o putere utilă de până la 110%. Consumul de combustibil va fi mai mic la cazanele în condensare, ceea ce poate fi util mai ales în instalațiile ce presupun încălzire prin pardoseală cu centrală pe gaz, spre exemplu.

 

Este o solutie cea mai ieftina centrala termica pe gaz?

Dacă ai ajuns în acest ghid căutând raspuns pentru întrebarea "să aleg centrale termice pe gaz ieftine?", trebuie să știi că cea mai ieftină centrală termică pe gaz nu este întotdeauna și cea mai bună opțiune pentru locuința ta. Alegerea centralei termice se face în funcție de suprafața spațiului de încălzit, înălțimea camerelor și gradul de izolare al locuinței. 

 

Cum calculezi puterea necesară în funcție de spațiul de încălzit?

Pentru a calcula acest necesar termic, poți utiliza un calculator centrală termică online sau folosi formula: suprafață (mp) x înălțime (mp) x coeficient (W/mc) = putere centrală (kW)

De exemplu, pentru o centrală termică pe gaz pentru 250 mp, calculul se va face astfel: suprafață 250 mp x înălțime 2.5 mp x coeficient 50W/mc = 31.250 W, adică vei avea nevoie de o centrală pe gaz de minim 32 kW.

Centrale pe gaz pentru case

Cele mai bune centrale termice pe gaz pentru case sunt centralele cu putere mai mare, capabile să facă față cu succes suprafețelor de dimensiuni generoase, atât în ceea ce privește încălzirea, cât și necesarul de apă caldă. Astfel, o centrală termică de 24 kW poate asigura încălzirea unor suprafețe de 180 mp, cu o baie și o bucătărie. Pentru vile sau case de peste 200 mp, cea mai economică centrală pe gaz va fi una cu o putere minimă de 32 kW. 

Centrala pe gaz pentru apartament

În cazul apartamentelor, cele mai bune centrale termice pe gaz sunt cele care produc apă caldă menajeră. Dacă optezi pentru un model de centrală termică doar cu încălzire, vei avea nevoie și de un boiler cu acumulare pentru a asigura necesarul de apă caldă.

TOATE ACCESORIILE DE CARE AI NEVOIE PENTRU O CENTRALĂ TERMICĂ PE GAZ

De regulă, un kit complet de accesorii pentru montajul unei centrale termice pe gaz conține următoarele:

  • robinet ppr 20 - 3 buc.
  • robinet ppr 25  - 3 buc.
  • racord cu semiolandez ppr 20x1/2 - 2 buc.
  • racord cu semiolandez ppr 25x3/4 - 2 buc.
  • filtru y ppr 20 - 1 buc.
  • filtru y ppr 25  - 1 buc.
  • garnitura clingherit 1/2 - 2 buc.
  • garnitura clingherit 3/4 - 2 buc.
  • filtru magnetic anticalcar - 1 buc.
  • regulator gaz 3/4  - 1 buc.
  • filtru antimagnetită (opțional)